Обама предупреди за втора криза, ако не се вдигне тавана на дълга

Сегашният разрешен таван на щатския държавен дълг е 14.29 трлн. USD


Президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че ако Конгресът не повиши лимита на държавния дълг, може да се стигне до следваща финансова криза. Според него републиканските лидери се стремят да избегнат такава ситуация, предава Reuters. Той очаква да се постигне споразумение относно повишаването на тавана на дълга "по разумен начин".


В началото на юни Конгресът на САЩ отхвърли поисканото от федералното правителство увеличаване на лимита на държавния дълг на САЩ с още 2.4 трлн. USD. Сегашният разрешен таван на щатския държавен дълг е 14.29 трлн. USD.


"Вярата в кредитния рейтинг на САЩ е в основата не само на нашия живот, но и в основата на световната финансова система. Може да постигнем повторение на финансовата криза, ако продължим да се движим близо до ръба. Затова трябва да работим упорито през следващия месец", каза Обама.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK