Ръстът на сделките с жилища спря спада в цените

Увеличението на броя на сключените сделки за покупко-продажба на жилища от началото на годината спря спада в цените. Измененията вече са в рамките на половин или един процент, показват данните на "Адрес". За София например средната продажна цена е била 796 EUR на кв. м, а през май е 789 EUR на кв. м. Във Варна от 743 EUR на кв. м е 751 EUR, в Пловдив е спаднала със 7 EUR и е 614 EUR. Изненадващ ръст от 80 EUR има в Бургас през май спрямо първото тримесечие. През миналия месец там са продавани по-скъпи имоти и това е довело до този изненадващ ръст на средната цена. През април спрямо първото тримесечие няма изменение в цената.


Младите семейства са основни купувачи


Брокерите са единодушни, че в София и Варна има ръст на броя на сключените сделки. Колегите им от Пловдив обаче остават по-скептично настроени - огледите били повече, но не и сделките. Основните купувачи в цялата страна са младите семейства. Според брокери сега имоти се купуват основно от българи, които можело да се причислят към средната класа. Те са мотивирани от спада в цените и преценяват, че сега е моментът за апартамента. По думите на брокерите това са работещи българи на възраст 30-45 години. Не са малко и двойните сделки обаче. "Продават по-малко и купуват по-голямо жилище", обясни изпълнителният директор на "Адрес" Георги Павлов. По думите му сега жилища с площ над 100 кв. м може да се купят на много изгодна цена.
Ново строителство и нови желания


По данни на "Адрес" купувачите търсят предимно жилища от т. нар. ново строителство. Такава е и ситуацията във Варна. Според Павлов към края на годината ще има ограничено предлагане на жилища ново строителство. По данни на "Явлена" във Варна това ограничение вече е факт. Ограниченото предлагане на нови имоти може да доведе до плавен ръст в цените.Брокерите твърдят, че ново строителство с цена над 750 EUR на кв. м се продава изключително трудно. Трябва да се има предвид, че в този случай купувачите плащат същата цена на квадратен метър и за общите части. Клиентите трябва да пресметнат колко пари ще вложат, за да стане жилището годно за живеене. Точно заради оскъпяването на този тип имоти, както съобщават други брокери, клиентите търсят предимно имоти на вторичния пазар, но все пак по-нови. "Така спестяват време, което иначе биха загубили в обикаляне по магазините. Преди 3-4 години беше романтично за хората да направят всичко по свой вкус, но сега вече ценят много повече времето си", коментира Иван Велков - зам.-председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK