7 БГ инвестиции в чужбина

Традиционно обект на медийно внимание са чуждите инвестиции на територията на България. Те бяха основния двигател на растежа в годините преди кризата и разкриваха нови работни места. Важно е да се проследи обаче и къде инвестират българските компании. Защото излизането на капитали от страната може да бъде както добър признак - че компаниите се развиват добре и вътрешният пазар вече им е тесен, така и лош - че предпочитат да правят бизнес другаде, защото нещата тук стагнират. От непълния списък с българските инвестиции зад граница за последните 12 месеца, който в. "Пари" събра, излиза че причината е по-скоро първата. Въпреки това Румъния често е споменавана като по-атрактивна дестинация за бизнес, и то не само заради мащабите си. А върху това си струва да се замислим.И така, къде и в какво инвестират българските фирми?


Производствени мощностиОчаквано българските компании стъпват на съседни пазари. Най-честите дестинации за инвестиции през последната година са били Румъния и Сърбия. Предпочитаната дейност от родните ни фирми е изнасяне на производствени мощности. Такъв е случаят със "Софарма" АД, "Каолин" АД и "Монбат" АД. "Софарма" направи първата копка на завода си за твърди лекарствени форми в района на Белград през септември 2010 г. Инвестицията е на стойност 8 млн. EUR. Ще бъдат открити 110 работни места, а общата площ на изградения завод е 12 хил. кв. м. "Каолин" пък влязоха на украинския пазар със сума от 15 млн. USD. Откритата фабрика за обогатяване на кварцови пясъци произвежда продукти за стъкларските заводи в региона. С реализацията на този проект "Каолин" се превръща в най-големия български инвеститор в страната. В рамките на последната година производителят на акумулаторни батерии "Монбат" откри два рециклиращи завода в Сърбия и в Румъния. Общата стойност на двата проекта е 25 млн. EUR. Стратегията на дружеството е да използва оловото от употребените акумулатори от двата пазара и с тях да произвеждат нови батерии у нас. Според Атанас Бобоков, председател на управителния съвет на "Монбат" АД, изборът на Румъния е изключително подходящ поради факта, че е много голям пазар. "Не само като площ и население е почти двойно от България, а и като брой автомобили. Близостта на страната също много ни улеснява логистично. Факт е, че на територията на Румъния няма подобни мощности. Също така е важно, че тук токът е по евтин, природният газ също", заяви той.


ЕкспанзияВ началото на юни стана ясно, че "Изи Кредит" започва дейност и в Румъния. Дружеството планира да инвестира поне 12 млн. EUR през следващите три години. Според тях Румъния е изключително перспективен пазар, главно заради населението си от 22 млн. души и съответно големия брой домакинства. "Решението ни да стъпим на румънския пазар е продиктувано от добрите очаквания за развитието на сектора на бързите кредити в страната," заяви Станимир Василев, изпълнителен директор на "Изи Асет Мениджмънт" АД.През последните шест месеца "Телелинк" придобиха две фирми на сръбския и унгарския пазар, съответно "Комутел" и "Металком". Компанията е доставчик на информационни и комуникационни услуги. Придобиването на двете дружества е част от програма за разширяване на дейността в Централна и Източна Европа.


БъдещетоОткриването на производствени мощности или навлизане на съседни пазари слага едва началото на експанзията в региона за българските фирми. "Монбат" например гледат към съседна Гърция за бъдещето, а "Изи Кредит" проучват цялостната възможност да станат водещ доставчик на финансови услуги  в Източна Европа. "Софарма" планират строителството на нов завод в района на Белград и приключването на модернизацията на производствените мощности в Украйна. По данни на БНБ Турция, Македония и Румъния са привлекли най-много български преки инвестиции. Югоизточната ни съседка е привлякла 83.7 млн. EUR от началото на 2001 г. до 30 юни 2010 г. Македония е втора с 66.8 млн. EUR, а Румъния - трета с 60.4 млн. EUR. На 54 млн. EUR възлизат българските инвестиции в Сърбия, а на 51.3 млн. EUR - в Гърция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK