Goodbye България

Недостиг на пари, по-ниска от очакваната доходност и ниското качество на живота карат все повече англичани да продават имотите си в БългарияАнгличани масово се опитват да продадат имотите, които са купили в България, независимо дали са ги придобили с инвестиционна цел или като свой втори дом. Според брокерите продажбите са започнали още от пиковите 2007-2008 г., но през последната година има увеличение на предлагането.


Защо продават "В 90% от случаите те придобиха имотите с цел препродажба и не е учудващо, че продават", коментира Добромир Ганев, управител на "Форос". Това обаче далеч не е единствената причина, поради която англичаните буквално искат да се отърват от имотите си. Основната е, че имат спешна нужда от пари - не могат да плащат кредита, с който са купили имота си, бизнесът им е фалирал или поддръжката на имота е скъпа, твърдят брокерите. Втората причина е, че не могат да постигнат обещаната доходност от имотите, които отдават под наем. "Заетостта сега е далеч под очакваната, както и доходността, която се очакваше да е 10-15%", каза Илинка Митева от "Явлена" в Благоевград. Според нея третата причина е, че англичаните са разочаровани от качеството на изпълнение на строителството и функционалността. Това обаче важи за имоти, които са купени на зелено. Според нея британците продават имоти, които са в комплекси без SPA центрове и басейни  именно защото там посещаемостта на туристи е по-малка. Има още две причини англичаните да се разделят с имотите си тук, твърди Полина Стойкова,  оперативен директор на "Бългериан пропертис". Те са разбрали, че не могат да препродадат по-скъпо ремонтирана селска къща с голяма печалба и искат да продадат сега, за да имат пари в брой. "Тези англичани, които са искали да се устроят тук след пенсионирането си, пък са разочаровани от живота в България", каза Стойкова. Така че те също обявяват жилищата си за продан. Англичаните са и продавачите, които най-бързо се съгласяват да направят намаление на предлаганата от тях цена с цел бърза сделка.


Кой купуваВъпреки че сегментът с ваканционните имоти беше най-силно засегнат от кризата, сделки все пак има. В ски курорта Банско ваканционни имоти купуват гърци, македонци, руснаци, както и българи, които са се върнали на този пазар. По Черноморието ваканционни имоти се купуват основно от руснаци. Те търсят или най-евтиното, или най-скъпото, твърдят брокерите. Най-масовото търсене е за имоти с цена между 40 000 и 60 000 EUR. "За тази цена те купуват обзаведени и оборудвани жилища в периферията на комплексите", каза Марияна Маргенова от "Форос". Според брокерите във факта, че англичаните се опитват да продадат имотите си, няма нищо странно. И техният стандарт на живот заради кризата е спаднал и за разлика от българите емоционалната привързаност към имота не е типична. Затова в тази ситуация английските собственици по-лесно взимат решение да се разделят със собствеността си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK