ЕРП-тата ще купуват ток от НЕК по график

Трите електроразпределителни дружества в страната - ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН ще трябва да правят конкретни графици колко електроенергия ще купуват от НЕК от тук нататък, заяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. От думите му стана ясно, че вече има сключен такъв договор и той е между общественият доставчик и електроразпределителното дружество, снабдяващо с ток Югоизточна България ЕВН. Останалите две електроразпределителни компании също водят преговори с НЕК и се очаква скоро да подпишат договори с държавното дружество.


От крайните снабдители ще се очаква по-точно да прогнозират потреблението на електричество в обслужваните от тях райони, да изработват графици за тях и ако не ги спазват ще бъдат санкционирани, обобщи новите изисквания към ЕРП-тата Ангел Семерджиев. Според него основният ефект от тях ще е облекчаването на електроенергийната система. В момента трите дружества работят с НЕК на базата на сключени договори още от времето преди да бъдат приватизирани.


ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН са най-големите клиенти на НЕК. За 2010 година приходите й са 3 млрд. лв., като 2 млрд. лв. от тях идват именно от продажбата на ток на трите електроразпределителни дружества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK