Накъде след БАКБ

Неуспелите кандидат-купувачи насочват заделения за целта на придобиване ресурс към други финансови проектиДвама от официално легитимиралите се кандидат-купувачи, които отпаднаха от сделката за основния пакет акции в Българо-американската кредитна банка, бързо се отърсват от неуспеха си и вече насочват усилия и активи в друга посока. Групата от компании около "Химимпорт" се активизира в инвестицията си в Тексим банк, а фондът на бившия министър от правителството на НДСВ и тройната коалиция Николай Василев - "Експат капитал", разглежда няколко алтернативи за вложение.


Нова финансова група на хоризонта


"Химимпорт" се опита да влезе в БАКБ чрез Централна кооперативна банка. След неуспеха в тази сделка близки до холдинга компании, в основата на които е "Финанс Консултинг", ще развият нова финансова група около Тексим банк. В края на миналата година те навлязоха в банката като акционери, а отскоро вече са и в мениджмънта й. "Финанс Консултинг" държи 19.24% от банката, почти колкото в Пенсионноосигурителна компания "Съгласие", където е водещ акционер с "Химимпорт". Консултантската компания придоби през 2010 г. животозастрахователната компания "КД Лайф" и инвестиционния посредник "АВС финанс", както и мажоритарен дял в управляващото дружество "Синергон Асет Мениджмънт", което беше прекръстено на "Съгласие Асет Мениджмънт". Така "Финанс Консултинг" контролира или разполага със сериозен  дял в цял портфейл от финансови дружества.
Силни планове


"Ще се развиваме като съвместна финансова група и ще видим какво можем да предложим като съвместен продукт", каза за в. "Пари" новият член на надзорния съвет на "Тексим банк" и главен изпълнителен директор на Пенсионноосигурителна компания "Съгласие" Милен Марков. По думите му вече има изработена стратегия за развитие на финансовата група и през есента на тази година вече ще има конкретни действия от нея, включително и рекламна кампания. "Ще се стремим към предлагане на финансови продукти на едно гише и разширение на небанковите финансови продукти", каза Марков. За развитието си финансовата група ще има нуждата от ресурс. "Предвижда се и увеличение на капитала в по-дългосрочен план", обясни стратегията за финансиране Марков.


Кои са "Финанс Консултинг""Финанс Консултинг" не е пряко свързана с "Химимпорт", но адресната й регистрация е на улица "Ал. Батенберг" 1 в София, където са регистрациите и на много дружества от групата. През последните няколко години основни кредитори на дружеството са или "Химимпорт", "Химимпорт инвест" и Централна кооперативна банка, или дружества, близки около холдинга. "Финанс Консултинг" е собственост на ЦКБ до 2004 г., когато е прехвърлена на швейцарската PHL Group. Алтернативите


Другата неуспяла група, формирана около "Експат капитал" на Николай Василев, все още е в състояние "стенд бай". Компанията привлече 60 млн. лв. под формата на привилегировани акции, записани под условия, че може да се ползват само за придобиване на дял в БАКБ. Сега след провала на сделката акционерите на "Експат капитал" са задействали процес по обратно изкупуване на привилегировани акции, което формално би трябвало да значи връщане на средствата. Още преди близо 2 месеца, когото беше почти ясно, че отпада от сделката за БАКБ, единият от двамата представители на "Експат капитал" Никола Янков призна, че вече осигуреният ресурс може да бъде ползван за други придобивания във финансовия сектор. Сега от компанията отказват подробности, но признават, че имат няколко проекта под наблюдение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK