Юрген Щарк: Съдбата на еврото не зависи от Гърция, Португалия или Ирландия

Съдбата на еврото не зависи от Гърция, Португалия или  Ирландия, заяви главният икономист на Европейската централна  банка (ЕЦБ) Юрген Щарк в интервю пред германското радио  "Дойчландфунк", цитирано от БТА. "Гърция допринася с 2.5% при създаването на благата в цялата еврозона и ако добавите Португалия и Ирландия стават  6%", изтъкна Щарк. Затова според него няма опасност да  бъде засегнато еврото.


Европейският съюз се опитва да постигне споразумение по нов  план за финансова помощ за Гърция, която е на ръба на фалита, но страните не могат да се разберат по подробностите. Мненията се разделят най-вече по въпроса за участие на частния сектор в  спасяването на Атина. Щарк още веднъж изрази несъгласието на ЕЦБ с решение, което  би задължило участие на частни кредитори в спасяването на  Гърция, за което настоява Германия. Той подчерта, че такова  участие трябва да бъде само на доброволен принцип. 


Несъгласието на ЕЦБ не се дължи на собствените й ангажименти с гръцки облигации, продължи главният икономист на банката,  изтъквайки, че закупените от нея ценни книжа са с ограничен обем и рисковете й са напълно управляеми. ЕЦБ, която от миналата година купува облигации на страни,  изпитващи затруднения да се финансират на пазарите, се превърна  в голям кредитор на Гърция. Щарк обаче обясни, че рисковете се разпределят върху цялата евросистема.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK