Истински проблеми с фалшивия износ

Фиктивният износ ощетява държавата с над 1 млрд. лв. Отделните институции обаче си прехвърлят топката за отговорносттаИзмамите с ДДС, в които най-голям дял има т.нар. фиктивен износ, беше една от основните причини за последните рокади в Националната агенция за приходите и за предупреждението към нейния директор Красимир Стефанов. "Това беше причината преди няколко дни да станат тези първоначални промени в НАП - не съм доволен как се работи по ДДС измамите", коментира пред в. "Пари" финансовият министър Симеон Дянков. По думите му източването възлиза на около 20% от приходите от ДДС. Според Дянков данъчните не си вършат работата и фирмите масово използват фиктивния износ за източване на ДДС. В същото време обаче НАП само обработва декларациите, които се подават от фирмите, и няма право да не възстанови ДДС. Основната вина за това, че голяма част от продукцията на българските компании само по документи пътува в други страни, е на Агенция "Митници".


Кой е виновникътФинансовият министър смъмри директора на НАП за недобре свършена работа. От приходната агенция обаче обясниха, че фиктивният износ реално е само към трети страни, защото останалото, което е към страните от Европейския съюз, са общностни доставки. "Когато при нас постъпи митническа декларация за пренесена стока, ние няма как да проверим стоката и да разберем дали тя действително е била изнесена", обясниха от НАП. Петър Якимов от Българска легия "Антимафия" твърди, че от две години насам митниците не са подавали нито един сигнал към МВР за фиктивен износ. А реално Агенция "Митници" няма разследващи функции и единственият начин е да се подаде сигнал до МВР, където да се направи разследване. Според Якимов измамите с фиктивния износ стават с участие на служители на митниците, които са над средното ниво. Те се договаряли с фирмите и давали нареждания на митничарите просто да пускат въпросните пратки.


Едни източени милиардиОказа се, че никой не знае колко точно са източените пари от върнат ДДС чрез фиктивен износ. Според депутати от ГЕРБ такава информация трябва да има в НАП. НАП прехвърля топката към митниците. Предположението на финансовия министър е, че фиктивният износ ощетява държавата с 20% от приходите от ДДС. В бюджета за тази година са заложени 6.480 млрд. лв. приходи от ДДС. Ако предположението на Симеон Дянков е вярно, само за тази година държавата ще бъде ощетена с около 1.3 млрд. лв. Схемите са различни. Може компанията изобщо нищо да не изнесе, но да представи фалшиви фактури за такъв, за които държавата да й върне ДДС, който реално не е плащан. Според Дянков има и случаи, при които стоките се изнасят и после се внасят обратно "по някакъв скрит начин".
Набедените секториПо думите на Дянков фирмите, които най-често правят фиктивен износ, търгуват със зърно, захар и  фармацевтични продукти. Депутати от ГЕРБ добавиха и металите. Разбира се, директорите на фирми, които търгуват с метали, коментираха, че износът при тях е реален. Търговците със зърно също отрекоха схемата. "Фиктивните износи по-скоро може да са по отношение на камиони, вагони, контейнери, а износът на зърно става чрез кораби", коментира Ненко Ненков, председател на съвета на директорите на "БГ Агро". Единствено представител на търговията със захар призна, че по-голямата част от износа в сектора е фиктивен. А доказателство за това бил фактът, че преди известно време в търговските вериги са се появили големи количества захар, които изобщо не е било ясно откъде са дошли, след като по-голяма част от продукцията на компаниите уж била изнесена.


Никой няма данниВъпреки "предположението" на финансовия министър за размера на този вид измами обаче той отрича да има конкретни данни. Такива не дават и от НАП. Дянков обаче твърди, че там трябва да има такива - самият той наследил документи за разкрити измами и казва, че от тях последици няма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK