Гърция ще бъде парализирана от нова обща стачка

Нова обща стачка в Гърция ще има през следващите 24 часа. Тя е организирана от синдикатите в знак на протест срещу новите драстични мерки за икономии на правителството. Протестите са също и срещу плановете на правителството за ускорена разпродажба на държавна собственост на обща стойност 50 млрд. EUR, които Гърция трябва да събере до 2015 г. по настояване на ЕС, Европейската централна банка и МВФ, за да покрие дълговете си.  Двете синдикални централи – Общата конфедерация на труда и Федерацията на държавните служители са свикали масови протести в столицата Атина и други градове на страната. Синдикатите заплашват, че стачните действия може да продължат през целия месец. Заради общата стачката болниците ще работят с намален персонал, градският транспорт ще бъде с нарушен график, влакове  няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата. В протестите ще се включат медии, банки, държавния пенсионно-осигурителен фонд ИКА, Националната електрическа компания ДЕИ, телекома ОТЕ, водоснабдителните компании. Няма да има нарушения на въздушното движение от и към Гърция, тъй като съюзът на авиодиспечерите реши да оттегли участието си в стачката. Причината е започналият активен туристически сезон.


През тази година правителството на Гърция предвижда икономии в размер на 6.4 млрд. EUR, а до 2015 г. - 28.3 млрд. EUR. Средствата трябва да дойдат от данъци, съкращения на държавни служители, орязване на разходите и доходите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK