С европейски пари ще се чисти Черно море от пластмасови отпадъци

Брюксел стартира пилотен проект за почистване на водните басейни по инициатива на българския евродепутат Антония ПървановаЕК ще стартира пилотен проект за пречистване на водните басейни в цяла Европа от пластмасови отпадъци. Проектът ще обхване и пречистване и на Черно море. Подкрепената от ЕК инициатива идва от българския евродепутат Антония Първанова. Тя обяви, че до края на  годината Брюксел ще обяви конкурс, а през 2012 г. успешните проекти ще получат общо 1.5 млн. EUR.


Проектът ще оценява ефективността и проблемите пред рециклирането на пластмасови отпадъци и въздействието им върху водните басейни. Проектът ще има два етапа – провеждане на изследвания за възможностите за пречистване на пластмасовите отпадъци от моретата и анализ на специфичните екопроблеми на големите пристанищни градове в ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK