Чуждите инвестиции продължават да се топят

Чуждите инвестиции продължават да са отрицателни за първите четири месеца. В същото време  плащанията на задължения на български фирми към чужди са причина да има отлив на капиталовложения за периода януари-април.Това показват данните на БНБ за платежния баланс. Така на практика нетното изтичане за периода е 62.5 млн. EUR при положителен капиталов поток от 378.9 млн. EUR година по-рано.


Само за един месец български фирми са изпратили в чужбина 254 млн. EUR. Близо наполовина по-малко – 130 млн. EUR са изтеглили от депозити задграничните компании. На годишна база има забавяне, показват данните на БНБ. По държави, най-големите нетни преки инвестиции у нас са от Австрия (116 млн. EUR, Кипър (46 млн. EUR) и Испания (35.7 млн. EUR). Към Германия, Великобритания и Япония обаче са налице нетни плащания съответно за млн. EUR, 108.3 млн. EUR и 50.3 млн. EUR. Отрицателните потоци се дължат основно плащания по вътрешнофирмени кредити.


За четирите месеца е налице излишък по текущата сметка на платежния баланс от 214 млн. EUR или 0.6% от БВП при дефицит от 726.1 млн. EUR (2% от БВП) за същия период на миналата година. Това е и причината салдото на платежен баланс за четирите месеца да е с дефицит от 923.1 млн. EUR при 1.079 млрд. EUR преди година.


.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK