Саркози е "за"  регулацията на спекулативната търговия със суровини

Френският президент Никола Саркози призова за затягане на контрола върху спекулативната търговия, която според него е основната причина за повишението на цените на храните и енергията, предават световните агенции Според него поскъпването на храните и енергията са сериозен риск за икономическия растеж в глобален мащаб. На пазарите на суровини трябва да бъдат въведени същите правила, каквито бяха приложени на финансовите, категоричен е Саркози.


"Има една дума и тя не е табу - това е думата регулация. В крайна сметка разполагаме с пример - екстремната дерегулация на финансовите пазари доведе света до пропастта. Пазар без правила не е пазар. Регулацията не означава контрол, протекционизъм или административно фиксиране на цените, както някой може да си помисли, но ние трябва да намерим пътя между липсата на правила, което води до закона на джунглата и прекаленото регулиране, когато стигаме до парализа", каза Саркози.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK