"Алпине бау" и НЕК даряват път на община Девин

Очаква се трасето да е готово до края на юлиПътят до родопското село Осиково ще бъде подарен от Националната електрическа компания  (НЕК) и фирмата изпълнител на хидро-енергийния проект "Цанков камък"- "Алпине Бау",  съобщи днес кметът на Девин Здравко Василев. Съгласно сключения договор за дарение, НЕК предоставя сумата от 1.8 млн. Лв на община Девин, а на същата стойност австрийската фирма изпълнител осигурява строително-монтажни работи по проекта.


Договорът за дарение е сключен между община Девин и двете дружества дарители. След приключване на строителството, 10-километровият път ще бъде предоставен на общината. Компаниите са се ангажирали до края на юли пътят да бъде изграден.


Австрийската компания "Алпине бау" вече има опит в строителството на пътища около хидровъзела "Цанков камък. Печална популярност доби обходният път над язовир "Цанков камък", който беше определен от премиера Бойко Борисов като "златен път" заради цената му – строителството му излезе около 6 млн. EUR на километър. Борисов дори обяви, че пътят е пример за корупция, тъй като 21-километровата отсечка е била фактурирана за 222 млн. лв. По проект обаче пътят е трябвало да струва 41 млн. EUR.


Тогава строителната фирма "Алпине бау" се оплака, че лошото проектиране и неподходящо избраното трасе са оскъпили допълнително реализацията му. През март месец над "златният път" дори започнаха да се образуват свлачища, независимо от специалните предпазни мрежи, поставени от австрийската компания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK