Вече е подаден първият европроект по електронен път

Вече е подаден първият европроект по електронен път. На събитие за журналисти в Министерски съвет проект по Оперативна програма "Техническа помощ" бе прикачен в специално разработения за целта модул в системата ИСУН, бе изпратен и приет за няколко минути. Към момента системата може да се използва само за електронно подаване на документи по Оперативна програма "Техническа помощ", но до края на годината ще бъде разширена и ще обхване Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и Оперативна програма "Конкурентоспособност". Целта е през следващия програмен период да бъдат включени всички програми и 85% от документите да се подават и обработват онлайн, каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.


Предимствата
Електронното подаване на проекти означава по-лесен достъп на всички фирми и общини до системата, по–малко загубено време, по-ясна отчетност, защото ще се знае кой, какво и как гхо е свършил, коментира министър Дончев. До края на годината ще се разделим и с купищата хартия, които костват много разходи и унищожават горите и ще бъдат спестени десетки хиляди левове от разходите за бензин, допълни той. Друг плюс на системата е, че администрациите да са работещи 24 часа в денонощието, а не от 9 до 17.30. Проектът ще може да бъде подаден и в почивен ден или след полунощ."Най-ценното в случая е времето и това, че администрацията може да приема 24 часа в денонощието готовите формуляри. В Европа това е началото на този начин на работа. Надявам се до края на годината всички в България да работят по този нов начин", коментира премиерът Бойко Борисов, който също присъства на тестването на системата. В момента по електронен път документи се подават в Германия, Латвия, Литва и Естония.


Разходи
Чрез електронната системата ще бъдат спестени стотици лева. Разходите на държавната администрация за разработването и поддръжката й са около 147 хил. лв. В момента се работи и по подготовката на модул, чрез който "Следващата стъпка е електронното отчитане. Тестовата фаза на модула за електронно отчитане ще бъде готов до седмица", коментира министър Дончев.


Ограничения
Подаването на европроекти онлайн ще бъде задължително по програма "Техническа помощ", а по останалите бенефициентите ще имат право на избор. За да се изпрти проектът освен достъп до интернет е необходим и електронен подпис. Според министър Дончев това не би трябвало да е проблем за бенефициентите, тъй като цената му не е много висока. По предварителни разговори с експерти дори е предвидена възможност разходите за закупуване на подписа да се покрият за сметка на европрограмите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK