Инфлацията връзва ръцете на Фед за допълнителни стимули

Цените на основните потребителски стоки в САЩ отчитат най-големият си ръст от пет години насам, което прави почти невъзможно за Федералният резерв да отпусне нови финансови стимули за икономиката, пише Financial Times. С изключение на променливите цени на храните и енергията, индексът на потребителските цени е нарастнал с 0.3% от април до май, което е най-резкия скок от 2006 г. Сравнен със същия период на миналата година, индексът отбелязва повишение с 1.5%.


Макар за повишението да са повлияли много временни фактори, се наблюдава устойчива тенденция за повишение на базисната инфлация (тази в която не влизат волатилните цени на храните и енергията), пишат FT. Това оставя на централната банка малко възможности за стимулиране на растежa, без да наруши целта си от 2% годишна инфлация. "Това е доста голямо увеличение, въпреки че част от него е временно. Без съмнение обаче няма непосредствена опасност от дефлация", коментира Пол Ашуърт, главен икономист за САЩ в Capital Economics.


ФЕД се концентрира върху базовата инфлация, тъй като според тях те отразява основния натиск и в икономиката и е най-добрият показател как ще се променят цените. Спадът на базисната инфлация на много ниски нива през миналата есен оказа основно влияние за решението да се стартира втори кръг от покупки на активи за стимулиране на икономиката. Програмата за 600 млрд. USD стана известна като QE2.Данните за повишена инфлация излязоха в същия ден, в който се разбра и за много нисък ръст в производството - 0.1%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK