МАЕ повиши прогнозата си за търсене на петрол

Търсенето обаче остава зависимо от забавянето на икономиките на развитите страни и потреблението в Китай и Индия Международната агенция за енергия (МАЕ) повиши с 100 000 барела дневно прогнозата си за световното търсене на петрол през годината, съобщава БТА. Oсновна причина e съживяването на търсенето на дизел в Индия и Китай. МАЕ отбелязва, че търсенето остава зависимо от забавянето на икономическата дейност в богатите страни членки на Oрганизацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).  Очаква се потреблението на петрол да нарастне до 89.3 млн. барела дневно през тази година или с 1,4% повече спрямо 2010 г. 


Миналия месец агенцията за първи път преразгледа към понижение прогнозата си за световното търсене на петрол. Сега коригираната оценка и очакванията за ръст на търсенето петрол са сигнал, че потреблението на горива в Китай и Индия се увеличи през следващите месеци.


Според средносрочните прогнози световното търсене на петрол се очаква да нарасне с 1,3% до 2016 г. , в случай че икономическото възстановяване продължи. Същевременно цената на петрола до 2012 г. може да се колебае между 100 и 100 USD за барел.


Очаква се нарастването на световната икономика с 4.5% да позволи на потреблението да се повиши с 1, 2  милиона барела дневно през 2016 г. Същевременно се предвижда през следващите пет години потреблението на газ в света всяка година да се увеличава с 2,4%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK