Българите държат само 10% от парите си в акции и пенсионни фондове

Българите държат само около 10% от свободните си пари в акции, пенсионни фондове и други финансови инструмунти. Около 90% от парите им са в банките под формата на депозити, показват анализите на  Pioneer Investments. В Европа хората държат под 30% от парите си в депозити. Около 35% от вложенията са в пенсионни и застрахователни фондове, а останалата част от спестяванията хората са насочили към капиталовите пазари.


"Диверсификацията на портфейла е най-доброто решение за всеки един човек, тъй като този начин на инвестиране и спестяване се е доказал във времето", коментира Питър Симчак, член на Управителния съвет на Pioneer Asset Management. Според Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments, един от най-добрите начини за диверсификация на портфейла и намаляване на риска са инвестициите във взаимни фондове.


Анализът показва, че богатите европейци залагат все повече на акции. До края на годината 35% от активите ще бъдат инвестирани в този финансов инструмент. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK