ВСС отказа да провери съдия Янева за конфликт на интереси

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет отказа да направи проверка за евентуален конфликт на интереси при новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Около нея от две седмици насам се върти поредния скандал в съдебната система. Критиките дойдоха след избора на Янева за председател на СГС, защото тя е близка приятелка с вътрешния министър Цветан Цветанов и има едва 4 години стаж. Скоро след това стана известно, че Янева е участвала в сделки със "Софийски имоти", а впоследствие е забавила делото срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Тошко Добрев. Инспекторатът към ВСС вече съобщи, че ще извърши проверка. Според председателя на етичната комисия към съвета Цони Цонев обаче не е нужно и тя да прави такава. По думите му "съдията или прокурорът трябва да направят вътрешна преценка за себе си".


В същотото време главният прокурор Борис Велчев призова ВСС да даде отговор на обществото по скандала с Янева и "Софийски имоти". По повод поисканата от Съюза на съдииите оставка на целия съвет Велчев каза, че има два начина това да стане – или те сами да подадат оставки или парламентът да прекрати мандата предсрочно. В първият вариант Велчев се съмнява, а втория е въпрос на решение на Народното събрание. Главният прокурор е на мнение, че ако има реформа във ВСС, тя трябва да е добре обмислена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK