"Алфа Рисърч": 80% от българите са против застрояването на планинините

Точно 80% от българите не одобряват строежа на нови хотели, ски писти и спортни съоръжения в защитените територии на високите планини Рила, Пирин, Стара планина, Витоша и Родопите. Това показват резултатите от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч" за международната природозащитна организация WWF, извършено в края на месец май. Близо 80% от хората подкрепят и усилията на природозащитните организации да спрат застрояването на планините и Черноморието.


Един от всеки двама българи смята, че най-сериозните проблеми на българската природа и околна среда са замърсяването на въздуха, на водата, изсичането и унищожаването на горите, както и замърсяването със смет и битови отпадъци. Всеки втори ги е посочил като най-драматични.


77.5%  от българите казват, че държавата не прави достатъчно за опазването на природата в България.
Най-важните природни ресурси на България са водите и реките, както и горите. На такова мнение са над две трети от българите. Следват обработваемите земи, планините и Черноморското крайбрежие.


Изследването показва, че за 60.2% от българите човешката дейност е причината климатът в България да се променя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK