Общините ще могат да отдават на концесия находища на минерални води

Общините ще могат да отдават на концесия предоставените им за управление находища на минерални води - изключителна държавна собственост, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за концесиите, с които се регламентира това право на общините, което вече е записано в Закона за водите, предаде БТА. Подготвителните действия и внасянето на предложение за предоставяне на концесия на находище за минерална вода - изключителна държавна собственост, ще се осъществяват от кмета на съответната община.


Отхвърлено беше предложението на Николай Пехливанов от "Атака" общините да могат да упражняват правото си за предоставяне на концесия на минерални извори само след приемане на Национална стратегия за развитие и управление на находищата на минерални води. Не беше прието и предложението му отдаването на концесия на минерални води да става само в случаите, когато общината има влязъл в сила общ устройствен план. Вносителят на измененията Любен Татарски обясни, че в момента се разработва национална водна стратегия и отбеляза, че повечето минерални извори не са на територия, за която има общ устройствен план.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK