МВР и правосъдието у нас -твърде скъпи и неефективни

Разходите за правосъдие и вътрешен ред са поне двапъти по-високи от средните за ЕС, а в същото време основните показатели за ефективност остават трайно лоши, липсва гражданско доверие както към съдебната система, така и към полицията и случаите на осъдителни присъди за България от страна на Европейския съд по правата на човека се множат. Това са изводите от изследване на Институт "Отворено общество" за цената на вътрешния ред и правосъдие в България.


Според изследването разходите на съдебната власт и МВР отиват в преобладаваща си част за издръжка на твърде многоброен персонал. "Инвестиции в системата са трайно ограничени, като и правосъдието, и МВР имат много ниски капиталови разходи". В повечето европейски страни съдилищата са с от 30 до 50 %  по-малко отколкото при нас. Същото се отнася и за броя на съдиите, прокурорите и полицаите.


Полицейската дейност в България като дял от БВП е на първо място в Европейския съюз по финансиране. България харчи за полиция два пъти повече от средното ниво в ЕС и три пъти повече от страни като Дания, Швеция, Финландия, казва доклада. От института препоръчват огромните ресурси, които страната заделя за правосъдие и вътрешен ред да се управляват по-ефективно и системите да се реформират така, че да постигат по-добри резултати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK