Нови гръцки инвестиции идват към България

Гръцката компания International Technical Applications (ITA) обмисля да инвестира около 23 млн. EUR, и то само в първия етап от проекта си за изграждане на оранжерии, в които ще се използва геотермална енергия. Това съобщиха за в. "Пари" от посолството на Гърция в София.Представители на компанията наскоро са били в България и вече са имали срещи с експерти от Министерството на околната среда и водите. Ако всичко мине по план, това може и да е първата подобна инвестиция в страната. "Интересът на гръцките инвеститори към България е стабилен и постоянен", коментира Йоанна Сотираку-Янарос, пълномощен министър по икономическите и търговските въпроси към посолството. Тя посочва, че България може да очаква нови вложения не само от нови компании, но и от такива, които вече работят на местния пазар. Така например планове за разширяване на бизнес дейностите си има и Goldair - един от най-големите въздушни превозвачи на Гърция, който развива дейност и в България от 2010 г.


Всички сектори са интересни


Гръцките предприемачи се интересуват от всички сектори на българската икономика, отчитат от гръцкото посолство. Все пак с водещо значение към момента се откроява енергетиката, включително и възможностите за изграждане на проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници. Бизнесмените следят още възможностите за развитие в сферата на търговията, индустрията, земеделието, строителството, медицинските услуги и т. н.Възобновява се и интересът към Двустранната програма за трансгранично сътрудничество, която обхваща периода от 2007 до 2013 г. Тя дава възможности на местните власти и институции от двете страни на границата да засилят връзките помежду си. Така например с финансиране от програмата ще бъде изграден гръцко-български бизнес инкубатор в Хасково. Той има за цел да повиши икономическото и социалното развитие в пограничните райони и ще подпомага малките и средните предприятия.
Инвестиционната среда е добра, но липсват кадри


"Позитивната инвестиционна среда в България насърчава гръцките бизнесмени да проучват българския пазар", коментира Йоанна Сотираку-Янарос. Тя допълва и че банковата система на страната е стабилна, а присъствието на големи и надеждни банки от Гърция, които контролират 30% от местния банков сектор (вж. стр. 20), се смята за допълнителна гаранция от гръцките предприемачи, които имат за цел да инвестират в България. "От друга страна, липсата на квалифицирана работна ръка в България е проблем за бизнеса", отчита Сотираку-Янарос. По думите й положението вече се подобрява и все повече служители с висока квалификация навлизат на трудовия пазар.


Възстановяването на лидерската позиция
"В последните две години имаше отдръпване на инвестициите и капиталите от България. Тези предизвикателни обстоятелства обаче добавиха стойност към факта, че Гърция съумя да запази през 2010 г. своята позиция сред трите топинвеститора на българския пазар", коментира Сотираку-Янарос. Гръцките инвестиции регистрираха увеличение, както през 2009, така и през 2010 г. - съответно с 219 млн. EUR и 160.4 млн. EUR. Кризата имаше неблагоприятен ефект върху гръцкия и българския износ, като през 2009 г. двустранният стокообмен се сви с 25%. Тогава гръцкият експорт към България намаля с 23%, а българският към Гърция - с 28%. През 2010 г. обаче този тренд беше обратен: двустранният търговски обем се увеличи с 8%. Сега България е четвърта по големина вносителка на гръцки стоки и 13-а износителка към Гърция. Така че в историята на българо-гръцките бизнес отношения вече се отваря нова, по-оптимистична "глава".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK