Номeрът с касовите апарати

Срокът за свързване с НАП на касовите апарати на фирмите, регистрирани по ДДС, се отлага с година. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков по време на среща с Предприемачи-ГЕРБ. В Наредба щ Н-18 на Министерството на финансите, която беше променена през юни миналата година, е записано, че всички регистрирани по ДДС фирми трябва да направят дистанционна връзка с Националната агенция за приходите, като свържат касовите си апарати с агенцията. Крайният срок е 30 септември 2011 г. Според Дянков обаче фирмите няма да могат да се справят с първоначално посочения срок и затова има нужда от отлагане.


Услуга за бизнеса


По думите на финансовия министър Симеон Дянков това решение е в полза на предприемачите, които и бездруго били засегнати от кризата. "Правим жест към малкия бизнес с отлагането на срока за свързване на касовите апарати на фирмите, регистрирани по ДДС, с НАП", обясни финансовият министър. Около 300 хил. фирми няма да могат да покрият изискването до края на септември и "трябва да им се даде възможност". "Наредбата определено е положителна и ще окаже влияние върху събираемостта на данъците, но в момента бизнесът е притиснат от кризата", коментира Симеон Дянков.
Неясната промяна


Както и в предишни случаи, новината остава само със заглавие. Нито от Министерството на финансите, нито от НАП обясниха какво реално се случва, защото не знаеха за обещанието на министъра. От пресцентъра на финансовото министерство коментираха единствено, че промяната е за фирмите, регистрирани по ДДС. Това обаче е известно още отпреди година. Неизвестното според тях е докога се отлага свързването - дали до март 2012 г., когато според наредбата трябва да се свържат всички фирми, или до септември следващата година. По-вероятно обаче било новият краен срок да е септември 2012 г. Единственото ясно е, че касовите апарати на аптеките ще трябва да бъдат свързани с НАП до края на септември. Според Дянков такова е искането на Асоциацията на българските аптеки. От НАП засега също няма отговор. От пресцентъра на приходната агенция отговориха, че ще могат да коментират днес, защото предстои регионална среща на Симеон Дянков със служители на НАП. Самият Дянков пък коментира преди около седмица пред в. "Пари", че точно свързването на касовите апарати с НАП ще реши голяма част от проблемите с ДДС измамите, ще прекрати практиката за фиктивен износ. Седмица по-късно обаче министърът промени позицията си.


Някои търговци са изрядни


В началото на месеца стана известно, че част от търговците вече са изпълнили изискването и са свързали касовите си апарати с приходната агенция. От НАП съобщиха, че това са 15 хил. фирми. Останалите 185 хил., които са регистрирани по ДДС, все още не били изпълнили задължението. Само преди десет дни НАП сигнализира, че следващите три месеца няма да бъдат достатъчни всички, които не са се свързали, да го направят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK