Някои изводи

Някои изводи


Правосъдие
Министерството на правосъдието има големи собствени приходи от регистрите, които поддържа. Те не само се самоиздържат, но носят 4 пъти повече приходи в сравнение с разходите за тяхното функциониране. Те се използват като квазиданък.


Ниските собствени приходи на съдебната власт могат да нараснат с увеличаване на съдебните такси и така тя да стане и по-самостоятелна.


България има 2.4 съдилища на 100 хил. души население. В повечето европейски страни те са с 30-50% по-малко. Броят на съдиите също е 2 до 3 пъти по-висок от средноевропейския. По брой на прокурори пък България е сред лидерите.


По отношение на финансиране на прокуратурата България е на първо място, а по финансиране на съдилищата България - сред първите 7 страни в рамките на Съвета на Европа.


В началото на своята кариера българските съдии и прокурори получават заплати на средното европейско ниво за сектора. В края на кариерата си обаче взимат едни от най-високите заплати в Европа.


Трайно висока е натовареността в софийските съдилища и прокуратури, както и във ВКС, ВАС и ВКП. В същото време има много други с твърде ниска натовареност.Вътрешна сигурностПолицейската дейност в България се радва на щедро финансиране. България е на първо място в ЕС по разходи за полиция като дял от БВП - два пъти над средното, три пъти повече от скандинавските страни.


България е сред шестте страни в ЕС с най-много полицаи на глава от населението.


Има обратнопропорционална зависимост между доверието в полицията, от една страна, и отделяния бюджет и количеството заети в системата, от друга.


Прекалено малкото средства за инвестиции в техника, сгради, оборудване, автомобили пречи за нормалното изпълнение на функциите на МВР.


В отделните структури на МВР има значителни разлики в натоварването на служителите и резултатите им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK