КОМЕНТАРИ

КОМЕНТАРИ
Удължаването на срока ще ни донесе 5-6 млн. лв. загубиНай-вероятно решението на правителството ще ни донесе загуба от 5-6 млн. лв. заради натрупване на излишни части на склад, но ще се опитаме да компенсираме тази загуба с износ на продукция за САЩ.Готови сме с новите касови апарати. Запасили сме се с достатъчно части за производство и отлагането на крайния срок за свързване ще ни се отрази крайно негативно. След 10 юни, когато  от НАП съобщиха, че няма да има отлагане и фирмите ще бъдат санкционирани, ако не свържат апаратите си с НАП в определения срок, имаше голям интерес и много поръчки. След съобщението за едногодишното отлагане едва ли някой ще си купи касов апарат, защото не е ясно правителството какво ще каже след една година. Сега тези, които са били най-коректни и са си закупили вече фискални устройства, навярно се чувстват измамени и са абсолютно прави. Всички фирми са закупили части за производството на апарати според новите изисквания, които са за по няколко милиона лева. Частите са поръчани още от февруари, защото много от тях имат дълъг срок на доставка заради земетресението в Япония. Решението на правителството ни поставя в изключително тежка ситуация, но вероятно ще се справим, защото "Датекс" е експортно ориентирана фирма и над 85% от продукцията ни се изнася.


Пенчо Илиев, изпълнителен директор на "Датекс"

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Връзката трябва да се направиЩе настояваме отлагането на крайния срок да е свързано с необходимото време за обновяване на касовите апарати. Но връзката трябва да се направи, защото ще доведе до по-голяма събираемост на приходите. Въпросът е обаче дали е възможно да се осъществи административен контрол на информацията от всички фирми, които трябва да се свържат.


Камен Колев, зам.-председател на БСК------------------------------------------------------------------------------------------------------------Трябва да се измислят други начини за връзка с НАПОтлагането на крайния срок за свързване на касовите апарати с Националната агенция за приходите е добра стъпка. По този начин ще се дадат повече технически условия и ще има по-малко изнудване от страна на монополистите. За нас е по-добре да направим връзката с агенцията онлайн, чрез наета линия. Използваме такава в момента и можем просто да я свържем с Националната агенция за приходите. Защо трябва да го правим чрез JPRS система?Трябва да се измисли друг начин за връзка с агенцията, а не чрез нови касови апарати, защото инвестицията е сериозна, а освен това, след като се обнови апаратът или се купи нов, ще трябва да се плаща и всеки месец на оператор за поддръжка. Най-вероятно ще трябва първо да бракуваме старите си апарати, да направим дефискализация, а след това да направим нова фискализация. Всичко това трябва да се плати, а не е възможно да ни направят оферта на по-ниска цена, защото това, което се иска от приходната агенция сега, се предлага само от двама-трима монополисти.


Николай Китов, изпълнителен директор на "Техномаркет"------------------------------------------------------------------------------------------------------------С отлагането ще се постигне либерализация на пазараЩе изчакаме да видим официалната наредба - да видим какво ще засяга, какъв ще е срокът и т. н. Инвестицията ни щеше да е между 25 и 30 хил. лв., като нямаше да купуваме нови, а само да обновим старите си апарати. Свързването на касовите апарати с НАП трябва да стане със сигурност. Друг е въпросът каква е готовността на фирмите. А досега на пазара имаше само 4-5 устройства, които отговаряха на изискванията. Сега с отлагането на срока ще има либерализация на пазара.


Димитър Димитров, финансов директор на "Технополис"-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Трябва да се анализира готовността на фирмите, за да не се стигне до ново отлагане
Целта е да се осъществи връзката с Националната агенция за приходите, а не да се налагат санкции. Заради това е добре, че срокът се удължава, защото много от фирмите нямаше да успеят в първоначално посочения срок. Причината е, че се чака последният момент. Още от началото беше ясно, че ще се наложи времето да се удължи, нищо че още от миналата година се говори, че това няма да се прави. Важно е сега да се направи анализ каква готовност имат фирмите да се свържат с НАП, а не да се окаже, че трябва да има ново удължаване на срока.


Тодор Табаков, член на изпълнителния съвет на Българската търговско-промишлена палата
 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK