България е изнесла аварийно енергия към Гърция заради стачката

България е изнесла аварийна енергийна помощ за Гърция, съобщи Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Помощта е била по молба на гръцкия електроенергиен системен оператор (HTSO). Изнесеният ток за вчера и днес e бил в размер на 2 200 MWh.


Гръцкият оператор е поискал помощ заради стачката на служителите на Националната електрическа компания (ДЕИ). Износът за подобна кризисна ситуация е бил договорен при предварително споразумение за взаимопомощ между гръцкия и българския системен оператор.


ЕСО е дължала енергийна помощ на Гърция от 1 250 MWh, които са били използвани през октомври и ноември 2010 г. Сега количества, които сме дали в повече ще бъдат компенсирани във взаимно договорен график и по молба на ЕСО, когато страната ни се нуждае от допълнителна електроенергия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK