Енергийни министри от 110 държави обсъждат създаването на нов план за  ядрена безопасност

Енергийните министри и представители на националните регулатори и ядрени оператори от 110 държави по света започнаха обсъждането на общ план за действие за повишаване на ядрената безопасност в света. Това се случва на започналата днес Министерска ядрена конференция във Виена, която е организирана от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).


Планът ще съдържа мерки, които подобно на стрес-тестовете, които стартираха в началото на юни в 143-те атомни централи в Европа, ще гарантират безопасността на ядрените мощности във всички страни.


"България е активен участник в процеса на формиране на общата европейска ядрена политика след "Фукушима" и в разработването на критерии за стрес-тестовете, които ще определят нивото на безопасност на съществуващите и новоизграждащите се ядрени мощности", каза българският енергиен министър Трайчо Трайков пред участниците в срещата, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Трайков информира колегите си за извършения в АЕЦ "Козлодуй" преглед на системите за сигурност и мерките за безопасност, който по думите му е завършил с отлични резултати.


Първите доклади от проведените стрес тестове в европейските атомни централи ще са готови през август и септември. Окончателните резултати и пълният анализ за състоянието на ядрените централи в ЕС пък ще бъде готов до средата на 2012 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK