Диагностично свързаните групи ще се финансират от здравното министерство

Средствата за въвеждането на новата система за финансиране на болничната помощ чрез диагностично свързаните групи (ДСГ) ще бъдат осигурени изцяло от бюджета на Здравното министерство, а не от този на НЗОК, както бе предвидено. Това съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов. Става дума за около 3 млн. лв. Д-р Константинов заяви, още, че в момента текат преговори с Австралия (от която купуваме системата) за цената на ноу-хауто  и тя вероятно ще е в пъти по-ниска от първоначално предвидената.


В края на миналата година, когато правителството прие новата система за финансиране на болниците здравното министерство обяви, че разходите по интегрирането й ще бъдат поети от бюджета на обществения здравноосигурителен фонд. Председателят на НЗОК д-р Нели Нешева обаче изрази недоволството си от това решение. Пациентските организации също бяха на мнение, че е не приемливо парите на здравно осигурените да се разходват за чисто административни стъпки по промяна на системата. Така 6 месец след официалното стартиране на проекта източникът на финансиране беше променен и здравното министерство изляло поема отговорността по въвеждането на диагностично свързаните групи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK