Google ще дигитализира 250 хил. книги от Британската библиотека

Google ще дигитализира 250 хил. книги от колекцията на Британската библиотека, които обхващат периода от Френската революция до края на робството, съобщава Reuters. Избраните книги са публикувани между 1700 и 1870 г., като сред тях има и любопитни издания като например феминистки памфлети за кралица Мария-Антоанета и каталог на препарирани хипопотами, притежаван от Принц Орански.


Разходите по дигитализирането ще бъдат поети от информационния гигант, като след това книгите ще могат да бъдат търсени, сваляни и четени през Google Books. Книгите ще бъдат добавени и в дигиталния архив на Британската библиотека и ще могат да бъдат търсени и от техния сайт.


Google не печели пари от партньорствата с библиотеки, но от компанията твърдят, че включването на материали от непубликувани онлайн книги обогатява резултатите от търсенията. Към момента достъпни за търсене са 13 млн. книги, които са сканирани чрез партньорства с над 40 библиотеки по света.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK