След тристранката: Има консенсус за заплатите, но не и за пенсиите

На 5 юли ще се проведе следващото заседание на работодателите, синдикатите и правителството, след което правителството ще излезе с окончателно решение за увеличаване на доходитеМинималната работна заплата ще бъде увеличена от 240 лв. на 270 лв. от 1 септември. За това се договориха синдикати, работодателите и правителството по време на заседанието на тристранния съвет. Общо 129 хил. души получават минимално възнаграждение, като 105 хил. от тях са в частния, а останалите в държавния секор.Въпреки това обаче консенсус за промяната на вдовишките пенсии не бе постигнат. На 5 юли ще се проведе ново заседание на тристранката, след което правителството ще излезе с окончателно решение за увеличаване на доходите.


Синдикатите приемат това като междинна стъпка


От двата синдиката и КРИБ обаче останаха на различно мнение, каза Пламен Димитров, председател на КНСБ. Той обясни, че синдикатът приема това увеличение като първа, междинна стъпка и още от началото на следващата година синдикатът ще настоява за ново увеличение поне на 290 лв. Председателят на КРИБ Огнян Донев също коментира, че сегашната минимална заплата е прекалено ниска и подкрепя идеята за повишаването й. По думите му 240 лв. е нищожен доход. В момента много голяма част от бизнеса осигурява служителите си на минимална заплата, а останалата част ги дава "под масата". Точно тази част от фирмите са против увеличението на минималното възнаграждение.


Нека се увеличат всички пенсии, не само на вдовиците
Не е постигнато съгласие обаче около увеличението на вдовишките пенсии. По думите на министър Дянков то също ще стане от 1 септември. Разчетите на МФ показват, че за да се увеличат всички вдовишки пенсии, ще тряба да се отделят 60 млн. лв. Тодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива коментира, че не са съгласни с идеята да се увеличат пенсиите само на вдовиците. Смятаме, че това не отговаря на социалния характер на българската осигурителна система, каза той и допълни, че въпросът за увеличение на пенсиите трябва да бъде поставен за всички пенсионери. По думите му това не би ощетило бюджета с голяма сума. Финансовият министър Дянков потвърди, че ще бъде променена обвързаността на различни плащания с минималната работна заплата. Според него задължително трябва да се отдели субсидията за партиите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK