Наемът на складове с охлаждане стига до 18 EUR  на кв. м

Наемът на складовите помещения с температурен режим се определя в зависимост от температурата, която е необходимо да се поддържа в тях. "Колкото по-ниска е тя, толкова по-високи са и наемните нива. Те може да достигнат от 14 до 18 EUR за кв. м", съобщи Владислав Кайзеров мениджър "Офис и индустриални площи" във Forton International.


С температурен режим


Хладилни са много малка част от модерните складове във и около София - не повече от 5%. Температурата, която се поддържа, зависи от стоката. "Когато се държат сладоледи, за тях е най-дълбоката температура - между -22 и -25 градуса. Охладените меса се държат от -1 до +5 градуса. Зеленчуците и плодовете се държат в хладилни помещения на положителен температурен режим", обясни Кайзеров. Температурният режим може да се настройва по задание - т. е. когато клиентът наеме камера, която е например 600 куб. м, за тези обеми се нагласява и нужната температура. Обикновено такива складове се управляват от фирми, които имат постоянни обеми от стока. "Фирмите за сладоледи използват наети логистични бази. Инвестицията [в хладилни складове] на практика е много скъпа", уточни Кайзеров.Той обясни, че онези, които строят собствени хладилни бази, го правят там, където е производството им. "По този начин продукцията им бързо достига до мястото с температурата, при която е необходимо да се съхранява", каза Владислав Кайзеров.
Наемателите избират


Според Кайзеров при наемането на хладилни помещения клиентите се интересуват не от марката, а от вида на оборудването в него и годината на производството му. Причината е проста - новото оборудване осигурява значителна икономия на енергия и затова е предпочитано от клиентите. "Добри условия обаче има и в по-старите бази заради други условия в тях, които се търсят от фирмите. В Локорско например има по-стари бази, които са подходящи за камери - с 3 до 5 м височина, които може да се използват за различни продукти", твърди Кайзеров. Освен това всяка камера трябва да отговаря на IFS - International Food Standard. Повечето от ритейлърите си правят хладилни бази в собствените логистични бази и търсят от доставчика историята на продукта и движението на стоката, твърди консултантът. Основно хладилни складове се наемат от търговци, производители на месо, мляко и техните производни продукти.


Ново, не - най-ново


Най-новата логистична база е на "Унивег". Компанията разполага с 8000 кв. м складова база, изградена в района на Елин Пелин преди Мусачево. Компанията е профилирана в транспортно обслужване за всички групи стоки, като притежава и хладилни помещения. "С голяма складова база разполага и "Фреш Лоджистик". Със собствен склад разполага и "Белла България", където се съхраняват всички видове продукти в различни зони в зависимост от спецификата им", поясни Владислав Кайзеров. 


Авария ли?


Може ли хладилната част в склада да спре да работи заради спрял ток, авария и т. н. и кой ще понесе загубите? "Това е въпрос на договорка между двете страни. При проблеми с електрозахранването реално хладилните бази трябва да са обезопасени с поне два независима източника, както и да разполагат с генератор", обясни Владислав Кайзеров и допълни: "Освен това рискът от подобни събития се носи и от застрахователи, макар че в последно време не е възниквал подобен казус."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK