Азербайджан има готовност да доставя природен газ за България от 2014 г.

Азербайджан има готовност да доставя природен газ за България от 2014 г., веднага след изграждането на междусистемните връзки с Турция и Гърция. Това стана ясно след срещата между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и азербайджанския министър на промишлеността и енергетиката Натиг Алиев на среща в Брюксел.


Азербайджан има готовност да осигури над 1 млрд. куб. м природен газ годишно за България през Турция. Това ще стане преди изпълнението на втората на фаза от разработването на находището "Шах Дениз", от което се очаква да се захранва газопроводът "Набуко", се посочва в съобщение на МИЕТ.До два месеца "Булгартрансгаз" и азербайджанската държавна нефтена и газова компания "SOCAR" ще продължат разговорите за осигуряване на маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.


Трайков отново е поставил въпроса за подкрепата на Азербайджан за газопровода "Набуко", който има изключително значение за диверсификацията на газовите доставки, осигурявайки достъпа на Европа до каспийския газ, се допълва в съобщението.Трайков и Алиев са обсъдили и проекта за доставка на компресиран природен газ през Черно море. "Булгартрансгаз" и "SOCAR" са завършили съвместно предварително проучване за икономическата целесъобразност на проекта, след което се предвижда да стартира предпроектното проучване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK