Цената на петрола се понижи рязко

Цената на петрола рязко се понижи с повече от 5%, като стигна 90 USD за барел, предаде Reuters. Причината за срива на петрола на днешната борсова сесия в Ню Йорк е намерението на  Международната агенция по енергетика да освободи част от стратегическите си резерви, за да подпомогне световната икономика. Организацията ще освободи около 60 млн. барела петрол, като 30 млн. от тях ще дойдат от резервите на САЩ. В момента страната разполага с петролни запаси от 727 млн. барела. Подобен ход се предприема едва за трети път в историята на Международната асоциация по енергетика.


От американското енергийно министерство обясниха, че операцията е наложителна заради завишените износи цени на петрола от Либия и продължаващия спад на предлагане на гориво от някои държави, които имат огромно влияние върху възстановяването на глобалната икономика.


В първите минути на днешната сесия в Ню Йорк лекият суров петрол с доставка през август губи 5.8% до 80.90 USD за барел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK