Добивната индустрия поведе завръщането на инвестициите

През последните месеци премиерът Бойко Борисов и министрите от кабинета му все по-често присъстват на първи копки и церемонии по прерязване на лентата на нови предприятия. В година на избори това едва ли изненадва някого. Факт е обаче, че през последните месеци доста компании започнаха или приключиха сериозни инвестиционни проекти в страната. Това, че се престрашават да вложат пари в нови мощности или в разширение и модернизация на производството, може би е сигнал, че кризата най-после е към края си.


Добивна индустрия


Най-впечатляващи като че ли са инвестициите в добивната индустрия. Това е обяснимо, като се има предвид мащабът на дейността там. В рамките на по-малко от месец три компании в сектора стартираха или приключиха проекти. Над 150 млн. лв. струва модернизацията и разширението на производството в най-голямото медодобивно предприятие в страната "Асарел-Медет". Успешният край на първия етап от инвестиция за 150 млн. USD обяви и златодобивната компания "Челопеч майнинг". Медодобивното дружество "Аурубис България" пък започна проект за над 44 млн. EUR, който трябва да приключи до 2014 г.
Най-голяма


Безспорно най-голямата, макар и за по-дълъг период от време, е инвестицията на американската компания AES в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово". В най-новата централа в България са вложени 1.2 млрд. EUR, което е най-големият инвестиционен проект в България от промените насам. Повече от 500 млн. лв. ще бъдат вложени и в нова мощност в "Девня цимент", като разширяването трябва да приключи догодина. Общо 6.5 млн. лв. пък е инвестицията на дъщерното дружество на Saint-Gobain "Вебер България" във втория му завод за сухи строителни смеси в страната. Серия от проекти са в процес на изпълнение и в "Агрополихим", като най-големият от тях е изграждането на терминал за втечнен амоняк за 20 млн. EUR.


Добре представен


Фармацевтичният сектор, който като че ли не усети кризата, също е добре представен в картата на инвестициите. В края на миналата година "Софарма" направи първа копка на нов завод за 70 млн. лв. До края на 2011 г. "Биовет" пък ще вложи 25 млн. EUR в допълнителна производствена мощност на територията на предприятието си в Разград.През есента се очаква България да влезе в списъка на автомобилните производители с инвестицията на "Литекс моторс" и китайската Great Wall. В завода си в Ловеч компаниите първоначално ще вложат 80 млн. EUR, а общата инвестиция ще достигне 300 млн. EUR. Единственият в Европа производител на светодиоди за LED лампи вече се намира в Годеч, където "Окта лайт България" вложи над 5 млн. USD в нов завод. На 11 млн. EUR пък се оценява инвестицията на "Гуала Клоужърс България" в предприятието за производство на дозатори и капачки за хранително-вкусовата индустрия в Казанлък.


По-широк кръг


Тези примери далеч не изчерпват списъка на инвестициите в производство в България през последната година. Хубавото е, че за разлика от предкризисните години, когато подобен списък би изглеждал като каталог на фирмите в сектора на недвижимите имоти, инвеститорите сега представляват доста по-широк кръг от индустрии. Ако тези проекти наистина означават, че кризата отминава, можем да очакваме още прерязани ленти и първи копки дори и след изборите.


Екип на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK