Над 1000 аптеки ще затворят до 2015 г.

Повече от 1000 аптеки в България ще затоврят до 2015 г. Това показва прогнозно проучване на IMS Health България, което бе представено на кръгла маса за проблемите на аптечния сектор.


По груби данни в момента у нас работят около 3900 аптеки, като само около 2300 имат договори със Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От тях обаче само около 850 предоставят пълна гама лекарствени продукти, включително и скъпоструващи медикаменти за редки и тежки болести. Според прогнозите на IMS след четири години всички аптеки в страната ще бъдат не повече от 2900.


"Тенденцията е аптеките в България да намаляна и това го налагат чисто пазарните механизми. Не всеки може да оцелее", коментира регионалният мениджър на IMS Health България д-р Кунчо Трифонов.Най-много аптеки в България - 4500, е имало през 2004 година, показва проучването на IMS. През 1998 г. те са били само 1135. "След това броят им постепенно започна да се покачва, тъй като пазарът бе тотално либерализиран със създаването на Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина", каза още д-р Трифонов. Сега обаче тече обратна тенденция предимно поради насищането на пазара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK