Парламентът прие на първо четенe промените в закона за дипломатическата служба

Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба. "С промените в Закона се дава нова дефиниция на целите и мисията на българската дипломатическа служба", коментира външния министър Николай Младенов. Той очерта ключовите промени в разглеждания законопроект като ясно определяне на функциите на постоянния секретар, създаване на нова, административна структура  чрез образуването на генерални дирекции, отворена и прозрачна система на кариерно развитие и окончателно решение на проблема със свързаните със структурите на комунистическите служби за сигурност висши дипломатически служители.


"Предлаганите  текстове  целят да защитят българската дипломатическа служба от неудобството  да се оправдава, защо сме изпратили като посланици в чужбина хора, свързани с бившата Държавна сигурност", заяви Николай Младенов. В последните 20 години 40 процента от посланиците на България са били щатни или нещатни служители на ДС. Такива служители няма да могат да заемат определени длъжности, фиксирани в Закона за достъп до архивите на ДС, а в случай, че в момента са на такъв пост, ще бъдат преназначавани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK