Трише вижда риск за банките в дълговата криза

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви, че сигналите за финансовата стабилност на еврозоната са тревожни, тъй като дълговата криза е на опът да зарази банките. На вчерашно заседание на Европеския борд за системен риск той коментира, че връзката между дълговите проблеми и банките са "най-сериозната заплаха за финансовата стабилност в Европейския съюз".


Трише направи тези коментари докато европейските лидери обсъждат в Брюклсел как да избегнат фалит на Гърция, за която се подготвя втори спасителен план. ЕЦБ и германското правителство влязоха в спор за това доколко инвеститорите следва да допринесат за намаляване на товара на гръцкия дълг, който достигна 143% от брутния вътрешен продукт през 2010 г. Германското правителство настоява за удължаване на падежите на гръцките държавни облигации, а от ЕЦБ се противопоставят на такива мерки, които биха могли да се тълкуват като неплатежоспособност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK