Разходите за климатични инсталации ще се покачват

Разходите за климатични инсталации се очаква да се увеличат през следващите години. Причина за това е стремежът към увеличаване на енергийната ефективност и изискванията, които Европейският съюз въвежда. Енергоспестяващите системи за охлаждане са по-скъпи от по-старите технологии, които все още се използват масово. Това ще вдигне цялостно цените на климатичната техника, смята Божидар Лалев, управител на фирмата за енергоспестяващи климатични системи "Кул Трейд".


Предимства


Енергоспестяващите климатици са по-скъпи, но пък използват по-малко електричество, а оттам се намаляват сметки за ток, припомня Лалев.  
Малките поръчки


Оказва се, че от 2008 г. насам бизнесът в този сектор е започнал да върви надолу. По думите на Лалев, ако тогава са се изкарвали добри пари, то сега печалбите са се свили поне три пъти. "Такава е тенденцията най-вече при поръчките ни за климатици за домашна употреба", обяснява Лалев.


По-скъп труд
По-скъпият труд е още една причина за поскъпването на климатиците, твърди Лалев. Според него ръстът в цените на медта и петрола също имат своето отражение, тъй като се увеличават производствените и транспортните разходи. "Ако през 2008 г. монтажът на един климатик е струвал 100 лв. без ДДС, то днес той струва с 25% повече", даде пример той. Лалев допълни, че и увеличените разходи за трудова медицина, застраховки, осигуровки и др. изискания също допринасят за вдигането на цените. "Ако някой предлага евтин монтаж, то това означава, че някое от тези изисквания не е изпълнено", твърди Лалев. Не на последно място е и вдигането на цените от страна на производителите на климатични системи, допълва той.


Спад


"За нашата фирма спадът в продажбите е при малките климатични системи в домовете на хората", обяснява Лалев. През 2009 г. продажбите са спаднали с 30% спрямо 2008 г., през 2010 г. - с около 20-25% спрямо 2009 г., за момента през тази година спадът е около 20%, обясни той, като уточни, че тези спадове са само при поръчките за бита.


На печалба


При поръчките от корпоративните обекти нещата не стоят по този начин. "Там имаме работа", казва Лалев. Фирмата работи по два големи обекта. По думите му в резултат на това в счетоводния си баланс за 2010 г. "Куул Трейд" отчита печалба, която Лалев не пожела да разкрие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK