Безработицата е 8.7%

Безработицата към момента е 8.7%, съобщи в предаването на bTV "Тази сутрин" министърът на труда и социаланата политика Тотю Младенов. По негови данни незаетите  са 322 000, което е с 37 000 по-малко от същия период на миналата година. Той заяви, че до края на годината се очаква да започнат работа 22 000 души .


Младенов  посочи, че в момента около 112 000 души получават минимална заплата, която според спогодбите от вчера през септември ще стане 270 лв. 700 000 души пък получават вдовишка пенсия, която от есента ще бъде увеличена средно с между 15 и 40 лв. "Икономиката вече дърпа в редица отрасли, производителността се увеличава", коментира министърът.


Младенов съобщи, че скоро ще започнат внезапни проверки в София и по Черноморието за липса на трудови договори, както и за това дали деца, чиито родители получават социални помощи, посещават училище. По закон ако децата не ходят на училище помощите трябва да бъдат спрени. Той съобщи и за още един вид проверки. Експертите ще проверяват дали безработните, които получават помощи полагат задължителния обществено полезен труд от 14 дни месечно за срок от четири месеца. До момента били констатирани 1800 нарушения, като за 900 души - това е за втори път.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK