Обсъжда се създаването на българо-китайска индустриална зона край Божурище

Създаването на съвместна българо-китайска индустриална зона край София в района на Божурище е една от темите, които са обсъдили днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и китайският му колега Мяо Вей - министър на индустрията и информационните технологии. В разговора е участвал и изпълнителният директор на "Национална компания индустриални зони" ЕАД Валери Андреев, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).


"Проектът ще даде възможност за обмен на технологии и логистика", заяви Трайков и обърна внимание върху приложението на интелигентните мрежи в енергетиката и енергийната ефективност, телекомуникациите, използването на ВЕИ и др.    Министрите дискутираха широк кръг въпроси за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество с акцент върху привличането на повече инвестиции. Министър Трайков подчерта важната роля на иновациите в икономиката, на които България възлага големи перспективи - в информационно-комуникационните технологии, електрониката, науките за човека, "чистите" технологии и др. "Това би имало много практически ползи и за китайските компании за навлизане в пазара на ЕС и трансфера на ноу-хау – възможностите на практика са безгранични", допълни българският министър. Той припомни, че през миналата година МИЕТ подписа меморандуми за сътрудничество с две китайски провинции  - Джъдзян и Дзянсу.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK