След решението на МАЕ Япония ще подаде 8 млн. барела петрол от резерва си

Японското правителство, по препоръка на Международната агенция за енергия (МАЕ), реши да продаде около 8 млн. барела петрол от стратегическия си резерв, заяви японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда, цитиран от БТА.Ден преди това стана ясно, че МЕА отваря петролните си резерви, за да успокои цените на петрола. Ще бъдат продадени 60 млн. барела от стратегическите запаси страните, които са членове на агенцията. В нея влизат 28 държавни, които са най-големите потребителки на петрол. Разпределението по страни е следното - близо 30 млн. барела ще предостави САЩ, Европа ще предостави 30% процента, а останалата част ще дойде от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от тихоокеанския регион.


"Правителството е готово и занапред да реагира подобаващо на ситуацията на вътрешния и външния пазар на енергоресурси", подчерта министърът. В момента страната разполага с петролни резерви за 70 дни, като през идния месец от тях ще бъде продаден тридневен запас. Японското правителство реши да продаде част от петролния си резерв след опустошителното цунами.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK