Все още няма да се прави ОВОС за добив на шистов газ

На този етап не може да се направи оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на проучването за добив на шистов газ, което ще се извърши от американската компания "Шеврон". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "ОВОС на този етап не може да се направи, защото по закон такава оценка се осъществява при инвестиционно намерение за добив", коментира Трайков. Той обясни, че ако се направи търговско откритие, инвеститорът трябва да внесе искане за преценка дали да се прави ОВОС.


Икономическият министър допълни, че ако се стигне до находище на шистов газ ще бъдат използвани високотехнологични, патентовани методи за добив, които гарантират минимален риск, безопасност за здравето и живота на българите и на околната среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK