Трайков: Ще има успешна сделка за "Булгартабак"

Заложените критерии за продажбата на "Булгартабак Холдинг" ще доведат до успешна сделка, каза Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма, във времето за парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на депутатите Румен Овчаров и Анна Янева за становището на неговото министерство за приватизацията на "Булгартабак Холдинг", предава БТА.


По време на парламентарния контрол той коментира и продажбата на държавия дял от 33% от трите електроразпределителни дружества.  Продажбата на държавния дял в трите ЕРП ще позволи и на българските пенсионните фондове да си купят акции от тях, каза той в отговор на въпрос на депутата Любомир Владимиров.  Парите от продажбата ще влязат в държавния бюджет и част от тях ще се използват и за социални нужди, ще бъде съживена и фондовата борса, добави министърът.


С приватизацията на трите електроразпределителни дружества преди няколко години държавата загуби реален контрол върху тях. Правителството участва със свои представители в управителните съвети, но не може да влия върху вземането на управленски решения, заяви министърът. От продажбата на трите дружества държавата е взела над 1.3 млрд. лв., а с преизчисляване на тази сума с инфлацията, стойността на сделката е над 2 млрд. лв., каза Трайков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK