Великобритания ще изгради 8 атомни централи до 2025 г.

Великобритания ще реализира най-мащабната си атомна програма - до 2025 г. в страната ще бъдат изградени 8 нови ядрени електроцентрали, съобщи БНР.


Плановете за строежа бяха оповестени от министъра на енергетиката Крис Хюн, който е противник на атомната енергетика. Хюн, подчерта, че новите мощности няма да бъдат субсидирани от данъкоплатците. Новият проект ще струва над 100 млрд. GBP. Строежът на електроцентралите се налага тъй като близо една четвърт от досегашния енергиен капацитет на Великобритания ще трябва да бъде закрит до края на десетилетието поради застаряване. Според кабинета реакторите ще подобрят електроснабдяването и ще намалят емисиите на вредни газове.


Бъдещето на атомната енергия бе поставено под въпрос след като земетресението в Япония и вълните цунами разрушиха реакторите във АЕЦ "Фукушима-1". Британският главен ядрен инспектор Майк Уейтман обаче излезе със заключението че кризата в Страната на изгряващото слънце няма как да се повтори на Острова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK