Латвия планира да влезе в еврозоната през 2014 г.

атвия възнамерява още тази година да се откаже от външна финансова помощ, а през 2014 г. да стане пълноправен член на еврозоната, казва в интервю за японския икономически вестник Nikkei премиерът Валдис Домбровскис, цитиран от БТА."Ще се стремим да влезем в еврозоната през 2014 г. За тази цел е необходимо бюджетният дефицит да спадне под 3 % от БВП.Още тази година Латвия планира да намали бюджетния си дефицит до 3.8%, посочи Валдис Домбровскис.  Домбровскис допълни, че в началото на юни Латвия е получила  последния транш от Световната банка за 100 млн. EUR. През декември страната възнамерява напълно да се откаже от външно финансиране и да мине към заемане на пари на свободния пазар при нужда.


През 2009 г. Латвия преживя тежка икономическа криза и беше на ръба на фалита. БВП на страната се сви с 19%. От трите балтийски страни досега само Естония е успяла да се присъедини към еврозоната.   

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK