Калфин: България трябва да помогне на Гърция с 1 млн. EUR

Трябва ли България да участва в усилията за финансово подпомагане на Гърция?, пита риторично бившият външен министър от тройната коалиция Ивайло Калфин. Много хора ще кажат, че най-бедната страна в ЕС не трябва да се товари – на нея трябва да й помагат, че въпреки кризата доходите в Гърция са по-високи и т.н. Аз обаче съм на мнение, че трябва да помогнем символично – примерно с 1 млн. EUR заем, пише в блога си Калфин.


Според него две са причините да подадем ръка на съседите: Първо, за да покажем, че осъзнаваме, че европейската солидарност не е еднопосочен процес – ние оценяваме помощта, която получаваме и сме готови да се включим,според възможностите си,  да протегнем ръка на тези, които са в нужда.
Второ, защото България има огромен интерес от финансовата стабилизация на Гърция. Там работят 200 хиляди наши сънародници. Ако те бъдат принудени да се върнат, у нас безработицата ще стигне 20%. Много български фирми ще фалират, защото ще загубят партньори в Гърция. Икономическата нестабилност ще доведе до отлив на капитали от целия регион.


Затова, да се отнасяме с внимание, разбиране  и солидарност към съседите си, смята Ивайло Калфин.Цялата статия на Калфин може да прочететет на http://kalfin.eu/blog/?p=381

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK