УниКредит: Растежът на БВП ще се ускори до 3.3% през 2012 г.

Растеж на БВП на България до 3.3% през 2012 г. на годишна база и ниска инфлация. Това са очакванията на анализаторския екип на УниКредит Груп. Според икономистите на групата причините за ниската инфлация догодина са бавното възстановяване на вътрешното търсене и сравнително високата безработица.


До края на 2011 г. обаче инфлацията ще продължи да е бъде проблем, се посочва в анализа на групата. На годишна база потребителските цени ще достигнат своя пик през юни и юли, когато се очаква инфлацията да достигне 6%, а до края на годината да се успокои до около 4%, прогнозират икономистите. Те са на мнение, че растежът на БВП за тази година ще бъде 2.8%.


В анализът се посочва още, че през следващата година ще има увеличение на инвестициите в българската икономика, а причината за това е по-доброто усвояване на средствата от Европейския съюз и евентуалното трайно разрешаване на кризата с публичния дълг на Гърция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK