Икономисти: В Сърбия е неприложимо въвеждането на валутен борд

Въвеждането на валутен борд или фиксирането на курса на динара към еврото не е приложимо в Сърбия, тъй като подобно решение изисква значително по-уредена финансова система и сериозни фискални промени. Около тази теза се обединиха сръбски икономисти, които участваха в кръгла маса организирана от Икономическия институт,  цитирани от БТА.Американският икономист Стив Ханке заяви, че най-доброто решение за Сърбия е въвеждането на валутен борд подобно на България през 1997 г., защото  това ще осигури сигурност на курса на динара спрямо еврото,  както и стабилност на сръбската валута, тъй като Сърбия ще има  на  100% резерв в евро.


Ханке посочи още, че сега за Сърбия би било доста трудно и сложно да въведе еврото, подобно на Черна гора, която направи това предимно по политически причини.  Преподавателят от икономическия факултет в Белград Павле Петрович оцени, че за Сърбия една монетарна политика, контролираща нивото на инфлацията, е много по-подходящ вариант в сравнение с въвеждането на валутен борд, защото дава много  повече "гъвкавост" на финансовата система. Освен това по думите  му валутният борд ще изисква номинално намаляване с 20 процента  на заплатите и пенсиите на всички граждани, а след това и  значително намаляване на фискалния дефицит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK