В "Златни пясъци" и "Созопол" няма нормални пречиствателни станции

Курортите  "Златни пясъци" и Созопол са двете критични точки по Черноморието, където няма нормални пречиствателни станции. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която бе гост на официалното откриване на новата пречиствателна станция за отпадъчни води от фосфорното производство на "Агрополихим" АД в Девня.


Летният сезон в двата курорта през тази година ще бъде спасен чрез дълбоководно заустване на отпадните води, обясни Караджова и добави, че до края на годината ще бъдат сключени още договори за изграждане и модернизиране на пречиствателни станции в страната. Също така ще бъде сключен контракт за такова съоръжение в Елин Пелин до няколко дни, съобщи още тя. От друга страна за откриването на новата пречиствателна станция в Девня са инвестирани 20 млн. лева, посочи директорът на завода Филип Ромбалд. По думите му цялата инвестиционна програма на "Агрополихим" е общо над 100 млн. лв., а съоръжението трябва да бъде  готово до май 2013 г.


В станцията е включено изграждането на ново депо за фосфогипс, което ще струва 16,5 млн. лв., както и на нова инсталация за стабилизиран амониев нитрат за 30 млн. лв., която трябва да започне да работи до края на 2011 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK