Премиерът на Холандия: Не сте е готови за "Шенген"

Холандия  смята, че България и Румъния не са готови за членство в "Шенген",заяви холандският премиер Марк Рюте пред EurActiv.  Той е допълнил, че  страната му ще изчака първо да види резултатите от мониторинговия доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешните работи за двете страни, който ще излезе през юли.


"Знам, че твърдят, че са готови. Ние не мислим така",  категоричен е Марк Рюте."Имаме нужда да се убедим, че може да се разчита на граничния контрол на двете страни, че не е податлив на корупция и че съдебната система работи", заяви още холандския премиер.


Той коментира, че промените в шенгенското законодателство са свързани с мониторинговия механизъм, наложен на България и Румъния при влизането им в ЕС. В края на миналата седмица лидерите на ЕС съюз одобриха реформа  на Шенгенското пространство, според която трябва да има ефективна и надеждна система за наблюдение и оценка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK